lunes, 22 de octubre de 2012

1.2. POBLACIÓ ACTIVA I SECTORS ECONÒMICS

POBLACIÓ ACTIVA
La població activa treballa i exerceix una activitat remunerada (població ocupada), i la que està en disposició d’incorporar-se al món del treball i busca feina (població aturada).
La població no activa engloba tots aquells que no duen a terme un treball remunerat i que o bé no estan en condicions de fer-ho o no pretenen fer-ho en un moment determinat. La població no activa inclou: mainada, joves en edat laboral que estudien, mestresses de casa, jubilats, persones que tenen problemes de salut i els qui viuen de renda.

ELS SECTORS ECONÒMICS
La població activa es divideix en tres sectors:
  • Sector primari. Activitats econòmiques relacionades amb l’extracció de béns i recursos del medi físic (agricultura, ramaderia, explotació forestal, pesca i mineria).
  • Sector secundari. Activitats econòmiques dedicades a la transformació de primeres matèries en productes manufacturats. Comprèn l’artesania, la producció d’energia i la construcció. L’activitat més important és la indústria.
  • Sector terciari. Activitats econòmiques relacionades amb els serveis que no produeixen béns o objectes visibles, sinó serveis (comerç, finances, hostaleria...).

SECTORS ECONÒMICS I DESENVOLUPAMENT
Generalment, als països desenvolupats la població activa agrària es escassa, mentre que el sector secundari i, sobretot, el terciari ocupen la major part de la població. En aquests països l’agricultura es caracteritza pel fet de tenir alta tecnologia, cosa que emet uns rendiments elevats. Així, amb poca població agrària es poden produir els aliments necessaris. Ademés, la indústria també ha introduït noves tecnologies (com la robòtica i la informàtica), la qual cosa fa que no es necessitin tants treballadors. Per contra, una millora del nivell de vida ha contribuït a l’augment del sector terciari.
Als països desenvolupats la majoria de gent viu a les ciutats (població urbana). És on es concentren la major part d’activitats del sector secundari i del terciari.
Als països menys desenvolupats el sector primari ocupa la major part de la població. Utilitzen mètodes tradicionals i se n’obté rendiments més baixos, i per això calen més persones dedicades a l’agricultura per obtenir el que necessiten. Un elevat percentatge de la població viu al camp (població rural), i treballa en el sector primari.

1 comentario:

  1. Lo mapa d'America es una passada, fiqueune un de hipstelar de celularia!:D

    ResponderEliminar